Toen Coluche op 19 juni 1986 omkwam tijdens een verkeersongeval in Frankrijk, liet hij iedereen een enorme uitdaging na.
Nadat hij het Belgische concept van Resto du Cœur introduceerde in Frankrijk keerde Coluche op 22 februari 1986 terug naar België om hier Resto du Coeur België te lanceren met de opening van de vestiging in Luik!
Van bij het begin onderscheidde het Belgische concept zich van dat van zijn Franse buur: het is goed 3 maanden te openen maar als je mensen daarna 9 maanden in de kou laat nadat je hen hoop op een beter leven hebt gegeven, draai je jezelf een rad voor de ogen. De Belgische Resto du Coeur-vestigingen besluiten om heel het jaar open te blijven, met verschillende openingsuren, naargelang het seizoen. Net als in Frankrijk komen er naast maaltijd- en voedselbedeling al snel nog andere diensten aan minderbedeelden.
Er ontstaan initiatieven in Bergen, Moeskroen, Sint-Gillis en Waver en vanaf 1991 wordt het duidelijk dat het tijd is om een federatie op te richten. Deze heeft tot doel om de naam en de bekendheid van Resto du Coeur België te promoten en een gemeenschappelijk charter op te stellen voor de vestigingen die autonoom opereren, met elk hun eigen administratie en organisatie. Sinds een vijftiental jaar biedt de Federatie de vestigingen een aanzienlijke financiële steun dankzij de vrijgevigheid van het publiek en van enkele partnerbedrijven.
De Federatie Resto du Coeur België bestaat uit 20 vestigingen (14 in Wallonië, 4 in Vlaanderen en 2 in Brussel) en 5 bijkantoren, verdeeld over het Belgische grondgebied.
Daarnaast zijn er 3 mobiele Resto du Cœur die door heel Wallonië en bepaalde achtergestelde gebieden in het Brusselse Gewest reizen.