Skip to main content

<< ACTUALITEITEN

De Resto du Coeur wordt steeds mobieler ten behoeve van haar begunstigden

September 2023

Waarom mobiel worden?

Niet alle gezinnen in armoede kunnen zich verplaatsen om de voedselhulp te ontvangen die wordt aangeboden in de 20 Belgische vestigingen van Resto du Coeur, of ze kunnen dat niet meer, vaak om financiële redenen. Op basis van die vaststelling was het noodzakelijk een nieuwe dienst op te zetten waarbij de voedselhulp naar deze gezinnen toe gaat. Zo ontstond in 2017 het project Mobiele Resto du Coeur.

Eerst in Wallonië, gevolgd door Brussel sinds maart 2022 zijn er nu 3 bestelwagens die de wegen doorkruisen en voedselhulp brengen naar afgelegen streken (waar voedselhulp vrijwel onbestaande is) of naar zeer kansarme wijken waar de vraag naar hulp het grootst is. De Mobiele Resto du Coeur gaan naar Beaumont, Wellin, Tellin, Bouillon, Durbuy, Hamois en Hastière en bedienen ook drie wijken in Anderlecht, evenals de gemeente Koekelberg.

Wat is een voedselpakket?

Eenmaal per week delen de Mobiele Resto du Coeur in samenwerking met de lokale OCMW's voedselpakketten uit aan de begunstigden, die minstens twee volledige maaltijden voor het hele gezin van de begunstigde bevatten. Brood, zuivelproducten, eieren, fruit, groenten, snacks... Maar ook eenmaal per maand hygiëneproducten, afhankelijk van de voorraad, de hulp en de financiële middelen.

De reële waarde van een voedselpakket bedraagt ongeveer veertig euro. Een symbolische gemiddelde bijdrage van 1 € per volwassene en per kind ouder dan 10 jaar (0,50 € voor kinderen van 3 tot 9 jaar) wordt gevraagd aan de begunstigde per maaltijd. Dat bedrag helpt om een klein deel van de vervoers- of aankoopkosten van de goederen te dekken, maar maakt vooral deel uit van het integratieproces van de begunstigde.

De uitdagingen van morgen…

In 2022 hebben de Mobiele Resto du Coeur 60.592 maaltijden uitgedeeld aan 844 gezinnen in moeilijkheden. In het eerste kwartaal van 2023 was er een stijging met 115 % ten opzichte van vorig jaar. Dat wijst erop dat 2023 nog moeilijk zal zijn en dat de aanwezigheid van de Mobiele Resto du Coeur op het terrein vandaag meer dan ooit nodig is om het hoofd te bieden aan de niet afnemende armoede. Geconfronteerd met de stijgende energieprijzen, waarvan de effecten een jaar later nog steeds voelbaar zijn, en de inflatie van voedselproducten die waarschijnlijk niet meer het oorspronkelijke niveau van vóór de oorlog in Oekraïne zullen bereiken, bevonden veel gezinnen zich in zorgwekkende situaties en verwelkomden zij deze hulp met opluchting.

Maar de vraag blijft toenemen. Daarom worden verschillende projecten bestudeerd om nieuwe distributiepunten aan te bieden in de komende maanden en zo andere gezinnen in andere streken en andere wijken te ondersteunen.

De teams en vrijwilligers van de Resto du Coeur verrichten elke dag fantastisch werk. Maar zonder de waardevolle giften van schenkers zou dit alles niet mogelijk zijn!