Skip to main content

<< ACTUALITEIT

20ste Resto du Cœur opent in Mariembourg

Juli 2023

Om het hoofd te bieden aan het grote aantal hulpvragen, heeft de Federatie van de Resto du Cœur van België, een nieuw Resto du Cœur geopend in Mariembourg. Er zijn nu 20 Resto du Cœur die mensen in nood helpen in België.

In de regio van Couvin is er maar een beperkt aantal verenigingen die volledige en betaalbare maaltijden aanbieden aan mensen in armoedige situaties. Om deze leemte op te vullen en aan de sterk gestegen vraag te voldoen, heeft de vzw ‘Solidarités Plurielles de l'Entre-Sambre et Meuse’ vorig jaar het sociale restaurant 'L'Assiette du Cœur' opgestart. Vandaag verwelkomen we dit restaurant in de grote Resto du Cœur-familie

Een Resto du Cœur voor mensen in nood

De Resto du Cœur in Mariembourg verwelkomt mensen in nood uit de regio Philippeville, Mettet, Cerfontaine, Florennes, Viroinval, Walcourt, Doische en Couvin, zonder filosofisch, religieus of cultureel onderscheid. 

Deze Resto is twee dagen per week geopend - dinsdag en donderdag - en biedt twee bedieningen aan om 11u45 en om 13u15. Het restaurant biedt plaats aan zo'n twintigtal gasten. Een maaltijd bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Het is ook mogelijk om afhaalmaaltijden te reserveren. Deze laatste vertegenwoordigen 30% van de aanvragen.

Uit gesprekken met ontvangers van de Resto is gebleken dat het steeds moeilijker wordt om toegang te krijgen tot gezond voedsel tegen een betaalbare prijs. Voor de meeste begunstigden is één warme maaltijd per dag eten niet meer mogelijk. Daarom variëren de kosten van een aangeboden maaltijd in de Resto du Cœur van Mariembourg op basis van het inkomen van de begunstigde. Ze betalen nooit meer dan € 4 voor een volledig gezond en evenwichtig menu.

De Resto du Cœur van Mariembourg is een ontmoetingsplaats waar begunstigden met elkaar kunnen praten tijdens de maaltijd. Bij elke bediening is een maatschappelijk werker van de vzw Solidarités Plurielles aanwezig om vragen van begunstigden te beantwoorden, bepaalde administratieve procedures uit te voeren en om oplossingen voor sociale ondersteuning te vinden. De vzw biedt hiervoor verschillende diensten aan: een sociale kruidenierswinkel, een schuldbemiddelings- en huisvestingsdienst, en een wassalon.

Samen staan we sterker! Om isolement en sociale uitsluiting te bestrijden, kan sociale en participatieve ondersteuning onze begunstigden helpen. Zo smeden ze nieuwe banden en herwinnen ze hun autonomie zodat ze voorgoed uit de armoede kunnen komen.

Coluchette achter het kookfornuis

Wat dit Resto du Coeur ook onderscheidt van anderen is zeker de culinaire aanwezigheid van Isabelle Leloup als verantwoordelijke op site. Bij elke bediening doet ze haar schort aan om met meesterlijke hand de maaltijden voor de begunstigden te bereiden.

Met 30 jaar ervaring als zelfstandige en als chef-kok van twee restaurants, stelt Isabelle Leloup nu haar passie en talent ten dienste van mensen in kansarme situaties. Ze is een voorstander van de korte keten en seizoensproducten, en aarzelt niet om de meest verrassende smaken en texturen te combineren. Lekker eten gebeurt namelijk niet alleen met de smaakpapillen, het oog wil ook wat! Isabelle Leloup wordt door de restaurantbezoekers al “Coluchette” genoemd, als referentie naar Coluche, de Franse acteur en komiek die aan de wieg stond van de Resto du Coeur.