Skip to main content

<< ACTUALITEITEN

NIEUW IN 2024

Mei 2024

Eind 2023 is er een nieuwe regelgeving aangenomen voor de fiscale attesten. Verenigingen moeten nu het rijksregisternummer (RRN) van alle schenkers die een fiscaal attest wensen en er recht op hebben, doorgeven aan de belastingdienst*.  (Verplichting FOD Financiën - art 323/3 WIB92).  

Hiermee wil de overheid zeker zijn van de identiteit van de schenkers om te garanderen dat belastingvoordelen op een transparante en correcte wijze worden toegepast. Deze informatie wordt dus verplicht om fiscale attesten te verstrekken.  

Voor rechtspersonen of ondernemingen gelden dezelfde regels voor belastingverminderingen voor giften die vanaf 1 januari 2024 worden gedaan. Het ondernemingsnummer (Kruispuntbank) moet dan worden vermeld in plaats van het rijksregisternummer. 

Let op:  

  • Fiscale attesten voor koppels worden bij voorkeur toegekend aan één en op naam van één van de partners, met zijn of haar RRN (het aftrekbare bedrag wordt dan automatisch in de gezamenlijke aangifte verwerkt). 
  • De meeste buitenlanders die in België wonen en belasting betalen, hebben een RRN BIS dat geldig is voor belastingfiche 281.71. De betrokken schenkers kunnen hun BIS-nummer terugvinden op hun Belgische identiteitskaart, op hun loonfiches, op hun aanslagbiljet, in hun pensioendossier enz.

Als er geen persoonlijke gegevens van de schenker bekend zijn, of als hij/zij anoniem wenst te blijven, kan het fiscaal attest niet worden afgeleverd... Wij begrijpen dat vertrouwelijkheid belangrijk is en wij verzekeren u dat uw gegevens veilig worden behandeld in overeenstemming met de huidige wetgeving inzake gegevensbescherming. Als dit u aanbelangt, zou u ons dan uw RRN kunnen sturen (met vermelding van uw naam, voornaam en postadres) op het volgende adres: : Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of via het onlineformulier hieronder :

Alvast bedankt voor uw medewerking.

(*) Verplichte velden

Vul uw naam in

Vul uw voornaam in

Vul uw e-mail adres in

Vul uw adres in

Vul uw postcode in

Vul uw rijksregisternummer in

Veuillez cocher la case

Nuttige links:

FOD Financiën: informatie over attesten om naar schenkers te sturen.

*Ter herinnering: als het bedrag van uw jaarlijks gecumuleerde giften € 40 of meer bedraagt, hebt u recht op een belastingvermindering tot 45%.