Skip to main content

<< ACTUALITEIT

Grote nationale voedselinzameling 2023!

Maart 2023

Een triest record van uitgedeelde maaltijden

In 2022 serveerden De Resto du Coeur 1.367.817 maaltijden,
met een stijging van 32% tussen het derde en vierde kwartaal.

Wij merkten op dat het 1ste kwartaal van 2022 gekenmerkt werd door een lichte daling van het aantal bezoekers, wat hoop gaf op een mogelijke positieve ontwikkeling, maar dat verdween snel. Het aantal uitgedeelde maaltijden in het 4de kwartaal steeg met 32% ten opzichte van het 3de kwartaal van 2022. Daarnaast steeg het aantal uitgedeelde maaltijden in 2022 in het 3de kwartaal (+1%) en in het 4de kwartaal (+17%) in vergelijking met 2021.

In 2022 werden in totaal 1.367.187 maaltijden uitgedeeld. Een nieuw triest record voor de Federatie van de Resto du Cœur van België. In 2021 werden er 1.350.081 maaltijden uitgedeeld. Opnieuw meer dan het dubbele van het aantal uitgedeelde maaltijden in vergelijking met het referentiejaar 2019.

De vooruitzichten voor 2023 blijven zorgwekkend gezien de sombere sociaal-economische situatie en het aantal geserveerde maaltijden dat niet lijkt te dalen. In deze context hoopt Resto du Cœur zoveel mogelijk essentiële levensmiddelen, food en non-food, te verzamelen om hun snel slinkende voorraden aan te vullen.

Jean-Gérard Closset, voorzitter van de Federatie van de Resto du Cœur van België:

‘In 2022 maakte de Nationale Voedselinzameling het - dankzij de vrijgevigheid van donateurs - mogelijk om meer dan 13 ton aan voedingsmiddelen in te zamelen op de 13 inzamellocaties. Het was een succes. Daarom herhalen we de actie dit jaar in 24 winkels. Deze actie is des te noodzakelijker gezien de omvang van de crisis. Ondanks de inflatie en de daling van de voedseldonaties, doet Resto du Coeur er alles aan om de kwaliteit en hoeveelheid van de maaltijden en voorgestelde pakketten die aan de begunstigden worden aangeboden, te behouden.’

‘Door de prijsstijging van levensmiddelen en de zeer hoge energierekeningen is de koopkracht van veel huishoudens sterk gedaald. Het is dubbel zo hard voor mensen die zich al in een situatie van armoede bevinden en een zeer moeilijke situatie om te aanvaarden voor diegenen die er nu voor de eerste keer mee te maken krijgen.’

Bijgevolg moeten we onze voorraad levensmiddelen dringend weer aanvullen en daarom organiseren we een nieuwe nationale voedselinzameling.


Neem deel aan onze grote nationale voedselinzameling!

ONLINE:

U kunt deelnemen aan onze virtuele voedselinzameling. We stelden een boodschappenlijst op met basisvoedingsmiddelen, een pakket lichaamshygiëne, een pakket babyproducten en een pakket schoonmaakproducten.

Na afloop van onze actie zullen we het opgehaalde geld gebruiken om alle producten te kopen en ze eerlijk te verdelen in onze 19 Resto du Coeur.

IN DE WINKEL:

U kunt winkelen en uw producten afgeven aan onze vrijwilligers in de volgende winkels:

Op 10 & 11 Maart :

ALBERT HEIJN: 
Oostende

ALDI:
Dour • Gembloux & Quiévrain

CORA:
Châtelineau • Hornu • La Louvière • Rocourt & Woluwe

CARREFOUR:
Bierges & Grands Prés Mons

INTERMARCHÉ:
Auvelais & Tamines

COLRUYT:
Boncelles & Herstal

PROXI DELHAIZE: 
Velaine-sur-Sambre

Op 11 maart:

ALDI:
Namur • Malonne • Jambes • Champion • Suarlée/Flawinne • Naninne • Wépion

CORA:
Anderlecht