Skip to main content

<< ACTUaliteit

Wereldgezondheidsdag 2022
Verwarming, eten of verzorging?
Een keuze die er geen zou mogen zijn!

7 april 2022 - Wereldgezondheidsdag

Verwarming, eten of verzorging? Het is een keuze die er geen zou mogen zijn. En toch is het de harde realiteit voor de meeste personen die bij Resto du Coeur aankloppen.

De situatie van Martine is schrijnend... Martine moet niet alleen voor zichzelf zorgen maar ook voor haar twee kinderen, Arthur en Alice. Haar energieleverancier vroeg haar onlangs om haar maandelijks voorschot te verhogen tot 660 euro, meer dan het drievoud van wat ze vroeger
betaalde! De moed zakte haar in de schoenen, maar ze kon niet anders dan op het voorstel in te gaan. Anders zou de jaarafrekening veel te hoog zijn...

Het gevolg? Martine en haar kinderen leven al bijna twee maanden met z’n drietjes in één kamer.
En hoewel ze zo weinig mogelijk probeert te stoken, houdt ze amper geld over voor andere dingen
dan eten.

Behalve Martine zijn er ontelbare anderen die dezelfde malaise kennen. Voldoende te eten hebben is een levensnoodzaak, maar daarmee alleen red je het jammer genoeg niet.

Hoewel het zwaartepunt van de coronacrisis achter ons lijkt te liggen, zullen de gevolgen ervan nog lange tijd als een donkere wolk boven de meest kwetsbare gezinnen hangen. De directe gevolgen op de levenskost wegen steeds zwaarder door, want naast de voedselprijzen rijzen ook de energieprijzen de pan uit.

En de oorlog in Oekraïne duwt het mes nog dieper in de wonde.

Op 7 april is het Wereldgezondheidsdag

Naar aanleiding daarvan wil ik je een voorsmaakje geven van de diverse acties die we organiseren met het oog op gezondheidszorg voor de allerarmstenle:

Huisartsenhuis: een huis waar verschillende medische zorgen worden verleend aan onze cliënten van wie sommigen het zonder ziekteverzekering moeten stellen.

Medisch centrum: huisartsen verlenen hier medische zorgen aan cliënten die niet (meer) bij een ziekenfonds zijn aangesloten. Cliënten kunnen hier ook geneesmiddelen krijgen op voorschrift van hun huisarts.

Doucheruimte: een douche, eventueel in combinatie met een wasserij, voor onze cliënten.

Ouder- en kindruimte: ouders van jonge kinderen kunnen hier terecht voor melk, luiers, kleertjes of andere benodigdheden voor hun baby.

Zoals je kunt zien, geef je met jouw bijdrage aan Resto du Coeur veel mensen de kans om hun honger te stillen en zich te verwarmen, maar je helpt ze ook aan een waardig bestaan, met een goede persoonlijke hygiëne en een goede gezondheid.