Skip to main content

Verjaardag van de creatie van de Restos du Cœur - 36 jaar

December 2021

Resto du Cœur België, één van de pijlers van de voedselhulp in het hele land, viert op 21 december de 36e verjaardag van de opening van haar eerste sociale restaurants, die er kwamen na een oproep van de bekende Franse komiek Coluche. 

Naar aanleiding hiervan was er vanmorgen een bijeenkomst op de Grote Markt in Brussel. Die trok daarna in stoet naar Manneken Pis, die het kostuum van Coluche aangetrokken kreeg, met name de gekende overall met gele T-shirt. 

Resto du Cœur hecht veel belang aan deze symbolische actie. Na 36 jaar is haar dagelijkse aanwezigheid op het terrein, ten dienste van de meest behoeftigen, nog steeds cruciaal. Terwijl de vraag naar voedselhulp – en bij uitbreiding de armoede in ons land – verder ontspoort, blijft Resto du Cœur mensen opvangen, en blijft de organisatie ijveren om de meest fundamentele mensenrechten te laten respecteren.

Op 26 september 1985 veroordeelde de Franse komiek Michel Colucci, ‘Coluche’, de voedselverspilling in onze consumptiemaatschappij en lanceerde hij zijn oproep. Dit initiatief leidde op 21 december 1985 tot de opening van de eerste Resto du Cœur in België. Ze boden ook toen al een gastvrije en toegankelijke ruimte en voorzagen in de basisvoedselbehoeften van mensen in precaire situaties of extreme armoede.

Jean-Gérard Closset, voorzitter van de Federatie van Resto du Cœur België, legt uit: ‘Het is – 36 jaar na de oprichting van de eerste sociale restaurants – een trieste vaststelling: de situatie is sinds 1985 stelselmatig verslechterd. Om aan de vraag te voldoen, heeft de federatie het aantal sociale restaurants in het hele land uitgebreid en telt ze nu 19 vestigingen. In 2021 werd zo’n 900.000 kg voedingsmiddelen verdeeld door Resto du Cœur, zo’n 60 ton meer dan in 2020. De federatie krijgt ook te maken met een andere stijging: steeds vaker komen andere sociale bewegingen zoals het Rode Kruis en ‘la Main Tendue’, hun voorraden in maaltijden of goederen halen bij Resto du Cœur.

In 2020 verdeelde Resto du Cœur maar liefst 1 miljoen maaltijden, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. In 2019 waren dat er nog 670.000. Bovendien passeerde er in 2020 meer dan 833 ton voedsel door de opslagruimtes van Resto du Cœur, ofwel 200 ton meer dan 2019. 

De stijging van het aantal maaltijden in 2020 had uitzonderlijk moeten blijven. De terugkeer naar het ‘nieuwe normaal’ na de lockdown moest ervoor zorgen dat ook de armoedecijfers terugkeerden naar de situatie voor de coronacrisis. De geregistreerde cijfers vanaf 1 januari 2021 tot vandaag volgen echter het traject van 2020.

In deze context zijn we een solidariteitsactie gestart om 5.000 feestmaaltijden aan onze begunstigden aan te bieden. Het doel is echter nog niet bereikt. Resto du Cœur doet daarom een beroep op de vrijgevigheid van iedereen om dit te bereiken. Help ons de meest behoeftigen te helpen in deze, voor hen bijzonder moeilijke tijden’, voegt Closset toe.