<< ACTUALITEIT

Investeringen 2021

Juni 2022

Waar staan we vandaag?

Net als 2020 was ook 2021 een buitengewoon jaar : zowel onze uitgaven als inkomsten lagen hoger.
Vandaag houden beide elkaar mooi in evenwicht. Maar hoelang nog?
Concreet hebben we beslist om ieder jaar verschillende belangrijke projecten te herlanceren.

Een overzicht:

 • feestmaaltijden voor eindejaar (+62% tegenover 2020);
 • duizenden back to school-pakketten voor de kinderen van onze begunstigden;
 • de aankoop van 50 paletten babyluiers;
 • de aankoop en inzameling van meer dan 15 ton goederen naar aanleiding van de nationale voedselinzameling in maart.

Vorig jaar investeerden we daarbovenop in:

 • de montage van palletrekken waarmee de opslagruimte drie keer zo groot wordt;
 • de aankoop van een nieuwe vrachtwagen om nog meer voedingsmiddelen en andere hulpgoederen op te halen en te herverdelen;
 • de upgrade van ons Mobiele Resto du Coeur-project, via de aankoop van een nieuw foodtruck, om dubbel zoveel dorpen te bedienen;
 • de ondersteuning aan de Resto du Coeur om specifiek materiaal te kopen voor de meeneemgerechten en luchtzuiveringsinstallaties.

Sinds 1985 hebben we een stevige ervaring opgebouwd. We puren zo veel mogelijk uit elke euro die we ophalen: door op zoek te gaan naar gratis goederen, te investeren waar het nodig is en onze administratieve kosten te beperken (2,5%). En dat kan alleen als de prioriteiten juist liggen.
We moeten snel handelen en teruggaan naar de essentie.

Op dit moment zien we dat onze partnerbedrijven minder en minder voedingswaren schenken, en dat is verontrustend. Bijgevolg hebben we besloten om uitzonderlijk 150.000 euro uit te trekken om die put te vullen.

Blijf ons steunen zoals je doet en verbeter op die manier het leven van duizenden gezinnen in armoede. Wij hebben jou nodig. En wel meteen.

STEUN ONS

Lees meer: investeringen 2021

<< ACTUALITEIT

Onze nationale voedselinzameling 2022 - de balans

April 2022

We zijn afgelopen maart begonnen met onze voedselinzameling en dit is het resultaat.

In 2021 konden wij 2 934 uitgebalanceerde maaltijdmanden uitdelen en in 2020 konden wij 17 000 producten aankopen.
 
Dankzij uw onlinegiften werden dit jaar, er 6.432 basisproducten aangekocht en verdeeld over onze Resto du Cœur-vestigingen.
 
En u toonde ook uw vrijgevigheid in de winkel, waar iets meer dan 13 ton voedingswaren verzameld werd door onze vrijwilligers. 
 
Bedankt voor uw vrijgevigheid! ❤

Lees meer: Onze nationale voedselinzameling 2022 - de balans

<< ACTUALITEIT

Nationale voedselinzameling 2022

Februari 2022

Restos du Cœur serveerde 670.000 maaltijden in 2019, 1.084.000 maaltijden in 2020 en 1.350.871 maaltijden in 2021.

In 2 jaar pandemie is het aantal geserveerde maaltijden meer dan verdubbeld! U zult dus begrijpen dat we onze voedselvoorraden moeten aanvullen en onze grote nationale inzamelingsactie weer moeten organiseren.

deelnemen

Of op 4 & 5 maart, te vinden in de winkel!

 • In Cora Rocourt, La Louvière, Châtelineau, Sint-Lambrechts-Woluwe,
 • In de Carrefour-winkels in Bierges en Bergen (Grands Prés).
 • En bij de Aldi in Tamines.

Lees meer: Onze nationale voedselinzameling 2022

<< ACTUaliteit

Wereldgezondheidsdag 2022
Verwarming, eten of verzorging?
Een keuze die er geen zou mogen zijn!

7 april 2022 - Wereldgezondheidsdag

Verwarming, eten of verzorging? Het is een keuze die er geen zou mogen zijn. En toch is het de harde realiteit voor de meeste personen die bij Resto du Coeur aankloppen.

De situatie van Martine is schrijnend... Martine moet niet alleen voor zichzelf zorgen maar ook voor haar twee kinderen, Arthur en Alice. Haar energieleverancier vroeg haar onlangs om haar maandelijks voorschot te verhogen tot 660 euro, meer dan het drievoud van wat ze vroeger
betaalde! De moed zakte haar in de schoenen, maar ze kon niet anders dan op het voorstel in te gaan. Anders zou de jaarafrekening veel te hoog zijn...

Het gevolg? Martine en haar kinderen leven al bijna twee maanden met z’n drietjes in één kamer.
En hoewel ze zo weinig mogelijk probeert te stoken, houdt ze amper geld over voor andere dingen
dan eten.

Behalve Martine zijn er ontelbare anderen die dezelfde malaise kennen. Voldoende te eten hebben is een levensnoodzaak, maar daarmee alleen red je het jammer genoeg niet.

Hoewel het zwaartepunt van de coronacrisis achter ons lijkt te liggen, zullen de gevolgen ervan nog lange tijd als een donkere wolk boven de meest kwetsbare gezinnen hangen. De directe gevolgen op de levenskost wegen steeds zwaarder door, want naast de voedselprijzen rijzen ook de energieprijzen de pan uit.

En de oorlog in Oekraïne duwt het mes nog dieper in de wonde.

Op 7 april is het Wereldgezondheidsdag

Naar aanleiding daarvan wil ik je een voorsmaakje geven van de diverse acties die we organiseren met het oog op gezondheidszorg voor de allerarmstenle:

Huisartsenhuis: een huis waar verschillende medische zorgen worden verleend aan onze cliënten van wie sommigen het zonder ziekteverzekering moeten stellen.

Medisch centrum: huisartsen verlenen hier medische zorgen aan cliënten die niet (meer) bij een ziekenfonds zijn aangesloten. Cliënten kunnen hier ook geneesmiddelen krijgen op voorschrift van hun huisarts.

Doucheruimte: een douche, eventueel in combinatie met een wasserij, voor onze cliënten.

Ouder- en kindruimte: ouders van jonge kinderen kunnen hier terecht voor melk, luiers, kleertjes of andere benodigdheden voor hun baby.

Zoals je kunt zien, geef je met jouw bijdrage aan Resto du Coeur veel mensen de kans om hun honger te stillen en zich te verwarmen, maar je helpt ze ook aan een waardig bestaan, met een goede persoonlijke hygiëne en een goede gezondheid.

Lees meer: Verwarming, eten of verzorging? Een keuze die er geen zou mogen zijn!

Wenst u op de hoogte te blijven over onze actualiteit?

VOLG ONS

De Federatie Resto du Coeur België onderschrijft de Ethische Code van de VEF. U hebt recht op informatie. Dit betekent dat schenkers, vrijwilligers en personeelsleden (of vaste medewerkers) minstens jaarlijks geïnformeerd worden over hoe de ingezamelde fondsen aangewend worden.