50.6828,4.6972

Hulppost RDC Wavre
Chaumont-Gistoux

Alle Restos du Coeur


 • GEGEVENS

  CPAS de Chaumont-Gistoux

  Rue Zaine 9
  1325 Chaumont-Gistoux

  010/68.72.76

 • Meer info via het RDC van Wavre :

  Rue provinciale, 34
  1301 Bièrges (Wavre)

  0472/75.67.61

   Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

  Sociale dienst :
   Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

   www.rdcwavre.org

   Resto du Coeur de Wavre

Diensten :

 • Uitdelen van voedselpakketten op woensdag, via het OCMW van de gemeente.


Steun de 19 Restos du Coeur in België

Lees meer: Antenne RDC van Wavre - Chaumont-Gistoux

Onze geschiedenis

Al meer dan 35 jaar zijn wij hier aanwezig…

In de winter van 1985 liggen de voorraadschuren en koelcellen van Europa vol.

Toch zijn er mensen die rondlopen met een lege maag en omkomen van honger en kou …

Via de tussenkomst van een politicus leggen de Walen een voorstel over armoede in Europa voor aan het Europese Parlement in Straatsburg. Maar spijtig genoeg slaat het idee niet aan …

… In Frankrijk echter heeft een artiest er wel oren naar. De clown Coluche (Michel Colucci) laat zijn stem horen en spreekt op 26 september 1985 de Fransen toe via het radiostation Europe 1.

Zijn oproep wordt gehoord door studenten van de "Solvay Business School". Artiesten, politici, landbouwers, anonieme mensen maar ook toenmalige journalisten mobiliseren zich met de steun van grote supermarktketens.

21 december 1985 luidt de officiële startdatum in van Resto du Coeur in België.

Een handvol studenten van de businessschool Solvay mobiliseren zich in het kader van een opdracht voor hun studies. Ze beseften toen nog niet hoe groot de voedselnood in België was. Vol emotie en op efficiënte wijze zetten ze een logistieke operatie op het getouw voor gigantische kantines die aan het eind van de winter van 1986 meer dan 6000 maaltijden per dag bereidden.  

Zowel België als Frankrijk voeren hun strijd tegen de armoede. De zeer succesvolle verkoop in België van cd's en dvd's van Les Enfoirés vloeit niet terug naar België, en al helemaal niet naar zijn armste inwoners.  

Destijds baseerde het concept van Resto du Coeur zich op verschillende vaststellingen:

 • De omvang van de vierde wereld neemt enorme proporties aan: er zijn miljoenen armen in Europa.

 • Mensen in armoede zijn de eerste slachtoffers van voedingstekorten die een ernstige impact hebben op hun gezondheid.

 • De kosten van de gezondheidszorg en de sociale lasten overstijgen die van de hulp, en meer bepaald van de voedselhulp aan de minstbedeelden.

 • Tal van voedseloverschotten worden onbruikbaar gemaakt, vernietigd of in het buitenland op de markt gebracht tegen dumpingprijzen… en toch lijden zoveel mensen honger, met zelfs de dood tot gevolg!

Wat is het voorstel van Resto du Cœur?

De organisatie vraagt dat de voedseloverschotten die van de markt gehaald worden in de EEG gratis of tegen een lage prijs ter beschikking worden gesteld van OCMW's, scholen, onthaalcentra of ook nog liefdadigheidsinstellingen.

Coluche en Resto du Coeur

Coluche en Resto du Cœur is het verhaal van een geweldige samenwerking. Coluche is inderdaad van bescheiden afkomst. Hij groeide op in Montrouge, een arme voorstadswijk, een stadkanker, het getto bij uitstek.

"De minstbedeelden voeden is goed, maar het is slechts het zichtbare topje van de ijsberg" placht hij te zeggen.

Toen Coluche op 19 juni 1986 omkwam tijdens een verkeersongeval in Frankrijk, liet hij iedereen een enorme uitdaging na.

Nadat hij het Belgische concept van Resto du Cœur introduceerde in Frankrijk keerde Coluche op 22 februari 1986 terug naar België om hier Resto du Coeur België te lanceren met de opening van de vestiging in Luik!

Van bij het begin onderscheidde het Belgische concept zich van dat van zijn Franse buur: het is goed 3 maanden te openen maar als je mensen daarna 9 maanden in de kou laat nadat je hen hoop op een beter leven hebt gegeven, draai je jezelf een rad voor de ogen. De Belgische Resto du Coeur-vestigingen besluiten om heel het jaar open te blijven, met verschillende openingsuren, naargelang het seizoen. Net als in Frankrijk komen er naast maaltijd- en voedselbedeling al snel nog andere diensten aan minderbedeelden.

Er ontstaan initiatieven in Bergen, Moeskroen, Sint-Gillis en Waver en vanaf 1991 wordt het duidelijk dat het tijd is om een federatie op te richten. Deze heeft tot doel om de naam en de bekendheid van Resto du Coeur België te promoten en een gemeenschappelijk charter op te stellen voor de vestigingen die autonoom opereren, met elk hun eigen administratie en organisatie. Sinds een vijftiental jaar biedt de Federatie de vestigingen een aanzienlijke financiële steun dankzij de vrijgevigheid van het publiek en van enkele partnerbedrijven.

De Federatie Resto du Coeur België bestaat uit 19 vestigingen (13 in Wallonië, 4 in Vlaanderen en 2 in Brussel) en 4 bijkantoren, verdeeld over het Belgische grondgebied.

2021

De Federatie verwelkomt twee nieuwe Resto du Coeur-kandidaten: Aarschot en Val de Sambre, wat het totaal brengt op 19 Resto du Coeur-vestigingen in België.


2020

restos du coeur notre histoire

Resto du Cœur, onze geschiedenis. Op 21 december vieren Resto du Coeur België en de Federatie de 35e verjaardag van hun acties in België.

Juni, een tweede foodtruck (mobiele Resto du Coeur) wordt in gebruik genomen.


2019

De Federatie verwelkomt twee nieuwe Resto du Coeur-kandidaten: Bergen en Tienen, waardoor er in totaal 17 Resto du Coeur-vestigingen in België zijn.


2018

In oktober opent de Federatie een nieuwe opslagplaats van 800 m².


2017

In juli volgt de inhuldiging van de foodtruck (mobiele Resto du Coeur) die elke week op pad trekt om 's woensdag in Bouillon en 's vrijdags in Hastière voedselpakketten te bezorgen aan meer dan 300 kwetsbare personen.

In 2021 doet onze foodtruck al 6 gemeenten aan: Beaumont, Bouillon, Wellin, Barvaux, Hastière en Hamois.

Zo worden elke maand meer dan 800 families geholpen.


2015

Resto du Coeur België viert haar 30-jarige bestaan.


2014

Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag door steeds meer armoede erkent de Federatie van Resto du Cœur de oprichting van een nieuwe Resto du Coeur-kandidaat in La Louvière.


2011

25e verjaardag: de 15 Resto du Coeur-vestigingen van België en de Federatie vieren officieel de 25e verjaardag van hun acties op het terrein in België.


2001

De Federatie gaat nationaal met de opening van een Resto du Cœur-vestiging in Vlaanderen.


1991

Oprichting van de Federatie. De op het terrein aanwezige Resto du Coeur-vestigingen verenigen zich in een Federatie van Resto du Coeur België: Brussel, Luik, Moeskroen, Bergen en Waver krijgen in de loop der jaren gezelschap van andere vestigingen die hun deuren openen in verschillende steden in Wallonië.


1988

In Frankrijk wordt de "Wet Coluche" gestemd: een fiscale maatregel waardoor giften aan verenigingen die voedsel bedelen, zorg verstrekken of logement aanbieden aan minderbedeelden fiscaal aftrekbaar worden.

In België moeten we hiervoor wachten tot in 1992.


1986

(22/02)
Coluche landt op Bierset om de Belgische Resto du Coeur-vestigingen officieel te steunen. Hij neemt deel aan het eerste concert in de beurshal van Coronmeuse in Luik.

(20/02)
Toespraak van Coluche in het Europese Parlement in Straatsburg. Dankzij deze toespraak opent de Europese Raad in 1987 de voorraadschuren met de overschotten van de Europese Gemeenschap: het Europese programma voor hulp aan de minstbedeelden (PEAD) wordt opgericht, later herdoopt tot FEAD (Fonds voor Europese hulp aan de minstbedeelden), in België beter gekend als het BIRB (Belgische Interventie- en Restitutiebureau).


1985

(12/1985) Het idee is gelanceerd … Het eerste Restaurant du Coeur opent zijn deuren in België op 21 december 1985.

(10/1985) Het idee van Resto du Coeur van Coluche wordt onmiddellijk opgepikt door studenten van de Solvay Business School. Ze organiseren zich om het beheer, de centralisatie en de coördinatie in België op zich te nemen. Ze leggen contacten met ondernemingen, voedings- en transportbedrijven uit alle landen, … en spreken particulieren aan die vrije tijd hebben of materiaal kunnen uitlenen. De solidariteitsgolf strekt zich uit tot Brussel, Waver, Luik, Bergen en Charleroi.

(26/09) Het idee van Coluche: Coluche drukt in een rechtstreekse uitzending op Europe 1 zijn verontwaardiging uit tegen de verspilling in de consumptiemaatschappij. Hij hekelt ook de vernietiging van de landbouwoverschotten in Frankrijk en Europa. "Voedseloverschotten die vernietigd worden om de prijzen op de markt hoog te houden zou je kunnen recupereren en gebruiken in een grote kantine om eten te geven aan iedereen die honger heeft."

Het idee wordt gelanceerd …

(29/05) In het Europese Parlement: Europarlementariër José Happart neemt het woord om een economische situatie aan te klagen waarvan miljoenen mensen het slachtoffer zijn. "Is het niet onaanvaardbaar dat de kosten voor de gezondheidszorg en de bijstand aan personen in armoede hoger oplopen dan de voedselhulp die aan hen kan gegeven worden?" Hij vraagt dat de overschotten die aan hoge kost opgeslagen en vernietigd worden ter beschikking gesteld worden van zij die er nood aan hebben.Ons helpen

Steun de 19 Resto du Coeur-vestigingen in België

Lees meer: Onze geschiedenis

 • 50.4738,4.86499

  Resto du coeur van Namur

  Rue de Bomel, 8
  B-5000 NAMUR

  Telefoon: 081/ 22 53 23
  Fax: 081/ 22 47 85

  Plus d'infos

 • 50.9643,4.79657

  Kandidaat Resto du Cœur van Aarschot

  Pastoor Dergenstrrat 48
  3200 Gelrode

  Telefooon: 0496/30.25.27

 • 49.685,5.82236

  Resto du Cœur van Arlon

  Rue Godfroid Kurth, 2
  B-6700 Arlon

  Telefoon:0495/542406

  Plus d'infos

 • 51.226,3.75085

  Resto du Cœur van Assenede

  Triesstraat, 38 Q
  9960 Assenede

  Telefoon: 0478/272604 - 0479/685329

  Plus d'infos

 • 50.4163,4.44427

  Resto du coeur van Charleroi

  Rue du Fort, 80
  B-6000 CHARLEROI
  Telefoon: 0471/23 55 46

  Plus d'infos

 • 50.5611,4.69694

  Resto du Coeur van Gembloux

  Maaltijden: Place Saint-Guibert
  Hoofdzetel : rue de Mazy, 4

  B-5030 GEMBLOUX
  Telefoon: 0499/14 68 10

  Plus d'infos

 • 50.8774,4.35248

  Resto du Coeur van Laeken

  Rue Stéphanie, 27
  B-1020 Laeken
  Telefoon:02/420 60 87
  Gsm: 0492/02 90 90

  Plus d'infos

 • 50.4484,4.14446

  Resto du Cœur van La Louvière

  Rue Hallez, 4
  7100 La Louvière

  Telefoon: 0496/95 78 48

  Plus d'infos

 • 50.6448,5.59756

  Resto du coeur van Liège

  Rue Raymond Geenen, 9
  B-4020 LIEGE

  Telefoon: 04/344 08 00

  Plus d'infos

 • 50.2236,5.34568

  Resto du Coeur van Marche

  Rue du Luxembourg, 59
  B-6900 Marche-en-Famenne

  Telefoon:084/31 59 67
  Fax: 084/22 28 35

  Plus d'infos

 • 50.4541,3.95229

  Candidat Resto du Coeur van Mons

  Sentier Malaquin, 2B
  7000 Mons
  Telefoon: 065/755424

  Plus d'infos

 • 50.7424,3.21482

  Resto du coeur van Mouscron

  Rue Saint-Pierre, 32
  B-7700 MOUSCRON

  Telefoon: 056/58 88 39
  GSM : 0495/54 41 66

  Plus d'infos

 • 51.2244,2.91606

  Resto du Cœur van Oostende

  Romestraat 52
  8400 Oostende

  Telefoon: 059/50 08 37
  GSM : 0474/27 26 04

  Plus d'infos

 • 50.4067,3.68269

  Resto du coeur van Quiévrain

  Rue Grande, 66
  B-7380 QUIEVRAIN

  Telefoon: 065/78 05 83
  GSM : 0473/29 16 16

  Plus d'infos

 • 50.8277,4.33698

  Resto du Cœur van Saint-Gilles

  Rue de Bosnie, 22
  B-1060 SAINT-GILLES

  Telefoon: 02/538 92 76

  Plus d'infos

 • 50.8136,4.95583

  Candidat Restos van Coeur de Tienen

  Hamelendreef 100/2
  3300 Tienen

  Telefoon: 016/810 351
  ou 0443/443 715

  Plus d'infos

 • 50.5899,5.86864

  Resto du Coeur van Verviers

  Place de l'Abattoir, 10
  B-4800 VERVIERS
  Telefoon: 087/33 63 63

  Plus d'infos

 • 50.7079,4.59329

  Resto du Coeur van Wavre

  Rue Provinciale, 34 
  1301 BIERGES (WAVRE)

  Telefoon: 0477/89 82 18

  Plus d'infos

De Resto du Cœur in België

 • Resto du Cœur van
  Aarschot

  logo restos du coeur de belgiquePastoor Dergenstrrat 48
  3200 Gelrode

   0496/30.25.27

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten op afspraak.

 • Resto du Cœur van
  Arlon

  logo restos du coeur de belgiqueRue Godfroid Kurth, 2
  B-6700 Arlon

  0495/542406

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten en integratiewoningen.

 • Resto du Cœur van
  Assenede

  logo restos du coeur de belgiqueTriesstraat, 38 
  9960 Assenede

  0474/27 26 04

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten, tweedehandswinkel.

 • Resto du Cœur van
  Charleroi

  logo restos du coeur de belgiquePlace Elie Delferrière, 6
  B-6000 CHARLEROI

  071/20.07.91

  Diensten:

  Warme meeneemmaaltijden, sociale dienst, ouder- en kindruimte, kledingdepot.

 • Resto du Cœur van
  Gembloux

  logo restos du coeur de belgiqueRue de Mazy, 4
  B-5030 GEMBLOUX

  0499/14 68 10

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten, sociale dienst, kledingdepot

 • Resto du Cœur van
  La Louvière

  logo restos du coeur de belgiqueHallez, 4
  7100 LA LOUVIERE

  0496/95.78.48

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten en kledingdepot

 • Resto du Cœur van
  Laeken

  logo restos du coeur de belgiqueRue Stéphanie, 26-32
  B-1020 Laeken

  02/420.60.87

  Diensten:

  Warm maaltijden en uitdelen van voedspakketten

 • Hulppost Resto du Cœur van
  Laeken

  logo restos du coeur de belgiqueRue Stéphanie, 26-32
  B-1020 Laeken

  02/420.60.87

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten en kledingdepot.

 • Resto du Cœur van
  Liège

  logo restos du coeur de belgiqueRue Raymond Geenen, 9
  B-4020 LIEGE

  04/34.40.800

  Diensten:

  Warm maaltijden en uitdelen van meeneemmaaltijden, schoolmaaltijden, sociale dienst, ouder- en kindruimte en Medisch centrum

 • Resto du Cœur van
  Marche

  logo restos du coeur de belgiqueRue du Luxembourg, 59
  B-6900 Marche-en-Famenne

  084/31.59.67

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten

 • Epicerie du Cœur van
  Mons

  logo restos du coeur de belgiqueSentier Malaquin, 2B
  7000 Mons

  065/75.54.24

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten op afspraak, sociale dienst.

 • Resto du Cœur van
  Mouscron

  logo restos du coeur de belgiqueRue Saint-Pierre, 32
  B-7700 MOUSCRON

  056/58.88.39

  Diensten:

  Warme maaltijden, uitdelen van voedselpakketten, warme ruimte, sociale dienst, kledingdepot, medisch centrum

 • Hulppost RDC van Mouscron Mont à leux

  logo restos du coeur de belgiqueRue de l'Église, 32/ 6
  B-7700 MOUSCRON

  065/58.88.39

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten.

 • Resto du Cœur van
  Namur

  logo restos du coeur de belgiquePastoor Dergenstrrat 48
  3200 Gelrode

  081/22.53.23

  Diensten:

  Warme maaltijden, uitdelen van voedselpakketten, ontbijt, sociale dienst, schuldbemiddeling, huiswerkschool  

 • Resto du Cœur van
  Oostende

  logo restos du coeur de belgiqueRomestraat 52
  8400 Oostende

  059/50.08.37

  Diensten:

  Uitdelen van warme maaltijden et voedselpakketten

 • Resto du Cœur van
  Quiévrain

  logo restos du coeur de belgiqueRue Grande, 72B
  7380 QUIEVRAIN

  065/78.05.83

  Diensten:

  Warme maaltijden, uitdelen van voedselpakketten, sociale dienst, was- en doucheruimte, kledingdepot

 • Hulppost RDC van Quiévrain
  Honnelles

  logo restos du coeur de belgiqueRue Grison, 19

  065/66.60.55

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten

 • Resto du Cœur van
  Saint Gilles

  logo restos du coeur de belgiqueRue de Bosnie, 22
  B-1060 SAINT-GILLES

  02/538.92.76

  Diensten:

  Warme maaltijden, uitdelen van voedselpakketten, ontbijt, avondonthaal, sociale dienst en digitale ruimte 

 • Resto du Cœur van
  Tienen

  logo restos du coeur de belgiqueHamelendreef 100/2
  3300 Tienen

   016/81.03.51

  Diensten:

  Uitdelen van warme maaltijden en van voedselpakketten

 • Resto du Cœur van
  VAL DE SAMBRE

  logo restos du coeur de belgiqueRue de Falisolle, 20
  5060 Sambreville

  0492/44.03.20

  Diensten:

  Uitdelen van warme maaltijden en van voedselpakketten

 • Resto du Cœur van
  Verviers

  logo restos du coeur de belgiquePlace de l'Abattoir, 10
  B-4800 VERVIERS

  087/33.63.63

  Diensten:

  Uitdelen van warme maaltijden en van voedselpakketten, sociale dienst

 • Resto du Cœur van
  Wavre

  logo restos du coeur de belgiqueRue provinciale, 34
  1301 BIERGES (WAVRE)

   0472/75.67.61

  Diensten:

  Warme maaltijden en uitdelen van voedselpakketten, sociale dienst

 • Hulppost RDC van WAVRE
  CHAUMONT-GISTOUX

  logo restos du coeur de belgiqueRue Zaine 9
  1325 Chaumont-Gistoux

  010/68.72.76

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten

 • Hulppost RDC van WAVRE
  Beauvechain

  logo restos du coeur de belgique

  Place communale 7
  1320 Beauvechain

  010/86.83.59

  Diensten:

  Uitdelen van voedselpakketten

Ons helpen

Steun de 19 Resto du Cœur in België

Lees meer: Onze Restos

ONZE KOSTENSTRUCTUUR

Dit betekent minder dan 3 % van de ontvangen giften!

Om de minstbedeelden te helpen heeft Resto du Coeur vrijwilligers nodig, omkaderd door een professionele structuur. Dankzij permanente teams bestaande uit vrijwilligers en personeelsleden van Resto du Coeur kan onze liefdadigheidsinstelling heel het jaar door openblijven … en doeltreffende acties voeren om honger te bestrijden dankzij een feilloze voedselbedeling.

Natuurlijk brengt de uitrusting en werking van elke vestiging kosten met zich mee: huur, verwarming, elektriciteit, water, …

Goed om weten:

Dankzij ons netwerk van vrijwilligers, ons strikt beheer van de  middelen en de voedselinzamelingen zijn wij een van de verenigingen met de laagste centrale administratiekosten van het koninkrijk België. Met andere woorden, van elke euro die u schenkt aan Resto du Cœur wordt 97,5 % rechtstreeks besteed aan hulp aan de minstbedeelden.

U kan hiernaast onze financiële gegevens van de laatste 3 jaren in alle openheid consulteren.

RAPPORT DOWNLOADEN

Het logistieke centrum in Fernelmont werkt met:

De Resto du Cœur-vestigingen kunnen hun opdracht vervullen dankzij:

 • talrijke en gulle regelmatige schenkers,
 • giften en legaten,
 • trouwe partners die uiteenlopende goederen schenken,
 • grote merken die hun overschotten schenken,
 • werkgelegenheidssteun die toelaat om personeel aan te werven.

Dankzij uw vrijgevigheid kan de Federatie van Resto du Coeur België financiële giften en voedselgiften verdelen over zijn verschillende afdelingen. Niet alle vestigingen hebben echter dezelfde middelen en hun financiering beperkt zich niet tot deze steun. Gelukkig krijgen sommige vestigingen subsidies of materiële hulp van gemeentelijke administraties, provincies, sommige ministeries (Binnenlandse zaken, Ambtenarenzaken van het Waalse Gewest), OCMW's en stichtingen.

In andere gevallen zal de organisatie van allerlei evenementen en acties door lokale liefdadigheidsorganisaties, serviceclubs, parochies, handelaren- of privéverenigingen de plaatselijke Resto du Coeur-vestigingen helpen om hun kosten te dekken.

Goed om weten:

Opbrengsten uit de bekende Franse tournee van Les Enfoirés en inkomsten uit de verkoop van hun cd's en dvd's in België gaan volledig naar Resto du Coeur in Frankrijk. Als u de organisatie in België wilt steunen, kan u dit rechtstreeks via onze site doen.

Steun de Resto du Coeur-vestigingen in België

Lees meer: Onze kostenstructuur

ONS CHARTER

Werking:

Resto du Coeur biedt een gastvrije en gezellige ruimte aan minderbedeelden en/of personen die in grote armoede leven om tegemoet te komen aan hun voedingsnood. De organisatie tracht al hun sociale problemen aan te pakken met gerichte oplossingen.

De vereniging werkt zoveel mogelijk preventief door ervoor te zorgen dat de sociale aftakeling waaronder de betrokkenen lijden niet toeneemt. Ze pakt de sociale context aan die armoede veroorzaakt en zorgt ook voor de slachtoffers die eronder lijden.

Deontologie :

De leden leven de deontologische code na die van kracht is in de Belgische verenigingssector. Armoede gebruiken voor politieke doeleinden of om geld in te zamelen is verboden.

Een kwaliteitsvol aanbod:

Resto du Coeur biedt een ruimte voor ontspanning en dialoog aan, los van elke filosofische of religieuze overtuiging, die openstaat voor elke vorm van samenwerking die verenigbaar is met haar doel. De vereniging is georganiseerd als een bedrijf en volgt de geldende regels en wetten wat betreft het beheer van de middelen, de financiën, het patrimonium en het management.

De betrokkenen kunnen genieten van een kwaliteitsvol aanbod dat beantwoordt aan wat een cliënt ervan mag verwachten.

De verantwoordelijken van de vereniging waken nauwgezet over de kwaliteit van de maaltijden en de voedingsproducten die verdeeld worden. Deze beantwoorden aan de hygiënische normen die van kracht zijn in de horecasector en zijn gebaseerd op een juist evenwicht tussen eiwitten, vetten, suikers, vezels, minerale zouten, vitaminen en melkproducten.

Een paritaire relatie:

Resto du Coeur is een vereniging, een juridische entiteit zonder winstoogmerk zoals omschreven in haar statuten. Ze biedt verschillende diensten aan die gericht zijn op de bestrijding van uitsluiting.

De paritaire aanpak blijkt uit de contractuele relaties waarin de rechten en plichten van de partijen erkend worden en onderscheidt zich zo van de aanpak van liefdadigheidsorganisaties waarin de relaties zich voornamelijk verhouden als helper tegenover geholpene.

Iedereen die het wenst, kan een maaltijd krijgen op de aangegeven uren en volgens de voorwaarden die voor alle gebruikers van toepassing zijn. Indien mogelijk is deze dienst betalend. De gebruiker hoeft geen "dank u" te zeggen. Zijn financiële bijdrage en zijn deelname aan bepaalde gemeenschappelijke taken tellen als bijdrage aan de solidariteitsactie van Resto du Coeur.

Integriteit en autonomie van de gebruiker als einddoel van de actie:

Resto du Coeur zorgt voor een gastvrije tafel die bij voorkeur het hele jaar door gasten ontvangt, zonder onderscheid te maken tussen afkomst, geslacht, leeftijd, cultuur of ras.

Er heerst een absoluut respect voor de meningen en filosofische, politieke en religieuze overtuigingen van de gasten.

De gasten blijven volwaardige burgers in de aanloop naar het verwerven of herwinnen van hun autonomie.

De cliënt wordt gerespecteerd als een partner die meetelt en wiens competenties en potentieel erkend worden.

In de mate van het mogelijke wordt rekening gehouden met specifieke noden op het vlak van gezondheid, leeftijd en cultuur van de cliënten.

Het maatschappelijk bemiddelingswerk vindt plaats in samenwerking met de cliënt. Deze doet zijn deel van het werk. De wil van de betrokkene om zich opnieuw te integreren in de maatschappij is een essentiële voorwaarde voor een succesvol integratieproces.

Elke vorm van diskrediet en stigmatisering die de cliënt verder in de marginaliteit duwt, is verboden.

Lees meer: Ons charter

Wenst u op de hoogte te blijven over onze actualiteit?

VOLG ONS

De Federatie Resto du Coeur België onderschrijft de Ethische Code van de VEF. U hebt recht op informatie. Dit betekent dat schenkers, vrijwilligers en personeelsleden (of vaste medewerkers) minstens jaarlijks geïnformeerd worden over hoe de ingezamelde fondsen aangewend worden.